Hoe moet ik mijn baard trimmen?

Veel mannen hebben de vraag: Hoe moet ik mijn baard trimmen?
Iedereen wilt dat zijn baard er tiptop uitziet. Het trimmen van de baard is hierbij zeker erg belangrijk. Het voelt misschien tegenstrijdig om je baard te trimmen. Maar dit is toch echt nodig om er net en verzorgd bij te lopen. Het is ook zeker mannelijk om te doen.

Onze baard professionals in samenwerking met barbiers hebben voor jou een blog geschreven over wat belangrijk is bij het trimmen van je baard en hoe je dit het beste kan uitvoeren.

Waarom moet je je baard trimmen?

Het klinkt waarschijnlijk tegenstrijdig, maar het trimmen van de baard zorgt voor een vollere baard.

Net zoals bij de rest van je lichaam groeit je haar met verschillende snelheden. Wanneer je niks met je baard doet, zal je baard op verschillende plekken van lengte verschillen wat resulteert in een onverzorgde look.

De groei van de baard doorloopt meestal het volgende proces: korte stoppelbaard, stevige stoppelbaard, korte baard, vollere baard, holbewoner look. De laatste fase wil je het liefst voorkomen. Door met regelmaat een goede trimbeurt uit te voeren, zorg je ervoor dat je baard op één gehele lengte blijft en creëer je een verzorgde en mannelijk uitstraling!

waarom-moet-je-je-baard-trimmen
 

Wat als je niet een volle baard hebt van nature?

Niet elke man heeft de baardgroei van een echte viking. De ene man heeft van jongs af aan al een volle baardgroei en de andere man heeft veel moeite om een volle baard te laten groeien. Is het dan wel handig als je geen volle baard hebt om toch je baard te trimmen?

Het enige echte “wondermiddel” om je baard beter te laten groeien is goede baardverzorging. Het met regelmaat trimmen van de baard hoor hier zeker bij. Door je baard te trimmen, haal je de dode haarpuntjes eraf en zorg je ervoor dat je baard weer gezond door kan groeien. Dit geld ook voor de mensen met een volle viking baard. Weten waarom je de baard goed verzorgen? Lees dan de blog: Waarom moet je je baard goed verzorgen?

Wanneer je geen volle baard hebt is het belangrijk om goed je baard en baardgroei te analyseren. Kijk hierbij goed naar welke plekken op je gezicht waar meer baardharen zitten ten opzichte van andere plekken. Bij deze plekken kan je het iets korter trimmen dan bij andere plekken. Deze plekken kan je korter trimmen omdat er meer haar zit.

Voorbeeld: Wanneer je wangen veel baardharen bevatten en je kin minder, probeer dan eens om je baardharen op je wang korter te trimmen. Op de plek van je gaotee kan je het dan wat langer laten. Zo laat je de langere baardharen over de legere plekken groeien bij je goatee.

Als laatste is het bij een minder volle baard belangrijk om een baardmodel te kiezen die goed bij jou past. Zo goed als elke man heeft wel plekken waar de baardgroei minder is dan bij de rest van de baard. Dit is helemaal niet erg. Kies gewoon voor een baardmodel die bij jouw gezicht, style en baardgroei past. Wanneer je minder baardgroei hebt op je wangen, kies dan bijvoorbeeld voor een gaotee. Bekijk goed welke baardgroei je hebt en pas hier je baard model op aan.

Belangrijk dus bij een minder volle baard. Trim je baard, analyseer je baardgroei en kies een baard model dat bij jou past.
 

De baard moet symmetrisch zijn

Tijdens het trimmen wil je ervoor zorgen dat de baard strak en symmetrisch wordt. Dit zorgt voor de beste baardlook. Twee aspecten zijn hierbij erg belangrijk: baardlengte en gelijke contouren aan beide kanten van de baard. Omdat de baard niet overal even snel groeit en soms ook op ongewenste plekken zoals in de nek, is het belangrijk je baard regelmatig bij te werken zodat de baard symmetrisch blijft. Bij de “5 stappen voor het trimmen van jouw baard” zullen we beschrijven hoe je zelf kan zorgen voor de symmetrische baard.

5 Stappen voor het trimmen van jouw baard

Je bent natuurlijk gekomen voor de beste tricks & tips voor het trimmen van jouw baard. Hieronder zal je lezen hoe je het beste jouw trim-sessie kan inrichten. Dit zijn tips die we verkregen hebben van onze baardprofessionals en barbiers, dus gebruik de tips goed!

1. Gebruik de juiste baard trimmen tools

Het is enorm belangrijk om de juiste tools te gebruiken bij het trimmen van je baard. De tools zullen ervoor zorgen dat je het gewenst resultaat zal bereiken tijdens je baardtrim-sessie. Hieronder hebben we een aantal tools beschreven die essentieel zijn tijdens jouw baardtrim-sessie.

Baardtrimmer
Misschien toch wel het belangrijkste gereedschap dat je in huis moet hebben voor je baardtrim-sessie is de Baardtrimmer. Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste baardtrimmer is dat het scherpe bladen heeft en een hoge bewegingssnelheid. Anders zal de baardtrimmer de baardharen beschadigen, wat resulteert in een slecht groeiende baard en een geïrriteerde huid.
Heb je nog geen baardtrimmer? Bekijk dan nu onze Baardtrimmer.

baardtrimmer

Doudble Edge Safety Razor
De Double Edge Safety Razor is zo ontworpen dat je op een veilige manier eenn glad scheerresultaat krijgt. Dit is perfect om de contouren mee te definiëren.

double-edge-safety-razor

Baardschaar
De baardschaar kan je voor twee dingen gebruiken tijdens je baardtrim-sessie. Ten eerste kan je het gebruiken om je snorharen bij te knippen. Daarnaast kan je aan het einde van de baardtrim-sessie met de schaar de springende haren bijwerken voor het ultieme resultaat.

baardschaar

Scheerschort
Tijdens de baardtrim-sessie vliegen de baardharen door de hele badkamer heen. Om ervoor te zorgen dat de badkamer schoon blijft tijdens de trim-sessie en dat je het gemakkelijk in de prullenbak kan gooien, is het scheerschort ontwikkeld.
Heb je nog geen scheerschort? Bekijk dan nu of het Scheerschort iets voor jou is.

scheerschort

Baard Contouren Kam
Bij het trimmen van je baard wil je ervoor zorgen dat je dezelfde strakke contouren krijgt als bij de barbier. Met behulp van de Contouren Kam maak je zelf de perfecte contouren en zorg je voor de symmetrische baard. Je kan hierbij zelf kiezen welke soort baard je wilt.
Benieuwd naar de Contouren Kam? Neem dan nu een kijkje bij de Contouren Kam.

contouren-kam-baard-styling-tool

Baardkam
Velen gebruiken de Baardkam om je baardverzorgingsproducten te verdelen in je baard. Bij het scheren kan je het naast dit gebruiken voor het recht maken van de baardharen. Het is belangrijk dat de baardharen recht naar beneden wijzen tijdens het trimmen anders zal je een ongelijke baard krijgen. Bij het kiezen van een goede Baardkam is het belangrijk dat de kam van hoge kwaliteit hout is gemaakt. Je hebt daarnaast bij lichte baardgroei een kam nodig met weinig ruimte tussen de tanden van de kam. Bij zware baardgroei kan je het beste kiezen voor een kam met wat meer ruimte tussen de tanden.
Ontdek nu de Baardkam die wij voor jou hebben geselecteerd.

baard-kam

Baardborstel
Veel mensen denken dat de baardborstel en baardkam vrijwel hetzelfde bieden, maar dit is zeker niet het geval. Door de hoge dichtheid van de haren van de borstel, kan je de baardverzorgingsproducten perfect verdelen over je baard. Met de baardborstel voorzie je elke baardhaar van de nodige verzorging. Daarbij is de baardborstel ook de ideale baardstyler.
Heb jij nog geen Baardborstel? Bekijk dan nu de #1 Baardborstel.

baard-borstel

Baardverzorgingsproducten
Baardverzorgingsproducten zorgen ervoor dat jouw baard in topconditie blijft tijdens en na het scheren. Tijdens jouw baartrim-sessie kan je gebruik maken van producten zoals: pre-shave olie, scheercrème en after shave balsem. Deze producten zullen ervoor zorgen dat de baardharen en onderliggende huid niet beschadigd raken en tegelijkertijd gehydrateerd en verzorgd worden. Buiten het trimmen om adviseren wij om altijd de baard goed te verzorgen met baardolie, baardbalsem en baardshampoo. Deze producten voeden de baard en houden de baard gehydrateerd.
Heb je nog niet de benodigde baardverzorgingsproducten in huis? Bekijk dan nu de beste baardverzorgingsproducten.

baardverzorgingsproducten

2. Bepaal de gewenste baardlengte en het baardmodel

Wanneer je de juiste tools in huis hebt, is het belangrijk om je strategie te bepalen. Welk baardmodel wil je hebben en welke baardmodel past bij jouw baardgroei? En wat is jouw ideale baardlengte?

Bepaal eerst het gewenste baardmodel. Je hebt veel verschillende modellen:
- Long Stubble
- Balbo
- Gaotee
- Van Dyke
- De Ducktail
- Ringbaard
- Boxed Beard
- Chin Strap

baard-modellen-2022-baard-trimmen


Er zijn zeker nog meer modellen te noemen. Benieuwd naar de populairste baard modellen van 2022? Lees dan de blog: 24 populairste baard modellen voor mannen in 2022

Elk baardmodel heeft zo zijn baardlengte. Maak hierin zelf de keuze.
- 0,1 mm tot 3 mm voor een stoppelbaard
- 3 mm tot 10 mm voor een korte baard
- 10 mm tot 40+ mm voor een lange baard

3. Maak de baard en huid ready voor het trimmen

Nu je weet welk baardmodel en baardlengte je wilt, kunnen we de baard klaar gaan maken voor het trimmen.

Je kan de baard voorbereiden met bijvoorbeeld pre-shave olie (dit adviseren wij wel). Zorg hierbij wel dat de baard niet te nat wordt en lees goed de instructies van de pre-shave olie.

Je kan de baard natuurlijk ook trimmen zonder pre-shave olie. Belangrijk is dat je baardharen niet nat zijn tijdens het trimmen. Baardharen zijn langer wanneer ze vochtig zijn. De haren rekken zichzelf uit als het ware wanneer het vochtig wordt. Dit wil je voorkomen bij het trimmen. Als je een natte baard trimt en vervolgens de baard droogt, dan is de baard vaak korter dan gewenst. Daarnaast blijven de baardharen plakken wanneer je de natte haren trimt. Dit zorgt voor een enorme bende en maakt het een stuk minder overzichtelijk tijdens het trimmen.

Het beste moment om je te scheren is ‘s ochtends direct na het douchen (dit geld ook met pre-shave olie). Dat is het moment dat jouw huid meer ontspannen is en de poriën van je huid open staan. Zorg er dan wel voor dat je de baardharen eerst goed droogt na het douchen.

4. De baard trimmen

Nu ben je ready om te gaan trimmen. Nog een paar laatste tips die belangrijk zijn bij het trimmen:

- Getrimd is getrimd. Als je baard eenmaal getrimd is kan je het niet terugdraaien. Dus zorg ervoor dat je goed over stap 2 hebt nagedacht.

- Trim de baard in de richting van je baardgroei. Het is normaal als verschillende delen van de baard in verschillende richtingen groeien. Houd hier dus rekening mee.

- Check je baardtrimmer of bijvoorbeeld de trimkop goed vastzit. Door een losse trimkop zijn al veel baarden gesneuveld.

- Trim in fases. Wanneer je bijvoorbeeld 6 mm van je baard wilt trimmen, begin dan eerst met 1 a 2 mm. Verdeel je baard ook in delen zodat je geconcentreerd te werk gaat.

- Neem de tijd voor je trim-sessie. Neem een half uur tot een uur de tijd zodat je geen fouten maakt door gehaast te werk te gaan, waar je later spijt van krijgt.

Met deze tips in je achterhoofd kan je beginnen met de trim-sessie!

1. Gebruik scheercrème
Scheercrème is speciaal ontwikkeld om de huid en baard extra te beschermen tijdens het scheren. Het bevordert een fris en glad scheerresultaat. Het wordt geadviseerd om de scheercrème aan te brengen met behulp van een scheerkwast. Smeer niet te veel scheercrème op het gebied dat je wilt trimmen. Smeer meer scheercrème op de delen waar je contouren gaat zetten. Dit zorgt ervoor dat je strakke baardlijnen krijgt.

2. Kam je baard in model en naar beneden
Borstel of kam je baard uit in een neerwaartse beweging. Dit zorgt ervoor dat je het overzichtelijk maakt hoe daar baardharen lopen en waar lengteverschil is.

3.Breng de baard op lengte
Begin met het op lengte brengen van de baardharen. Start bij de bakkenbaarden en werk naar beneden. Trim niet je snor! Dit komt later in het proces. Onthoud: een trimmer is niet gemaakt voor je snorharen.

4. Definieer de contouren
Wanneer je baard op lengte is kan je beginnen met het aanbrengen van de scherpe contouren. Gebruik voor het zetten van de perfecte contouren de Contouren Kam. Haal de Double Edge Safety Razor, of als je die niet hebt gewoon je trimmer, langs de contouren kam en houd goed in de gaten dat je de baard symmetrisch maakt.

strakke-contouren-tijdens-het-trimmen

Begin hierbij ook met de bakkenbaarden en werk naar beneden. Doe als laatste de haren onder je kin en let hierbij ook goed op dat je met de baardharen mee scheert.

De wijze waarop je je neklijn trimt, heeft enorme invloed op de manier hoe je baard eruit zal zien. Wanneer je de neklijn te hoog zet, lijkt het alsof je alleen maar kaak hebt. Als je de baard te laag zet, krijg je een soort nekbaard. Beide gevallen wil je dan ook voorkomen.

Definieer je neklijn door je wijs- en middelvinger horizontaal bovenop je ademsappel te leggen. Trek vervolgens een denkbeeldige U-vorm naar je oren toe vanaf je ademsappel. De Contouren Kam kan je hierbij erg goed helpen.

Alle baardharen boven de U-vorm wil je behouden. Alle baardharen die lager liggen dan je vingers en de denkbeeldige lijn, kun je wegscheren.

5. Knip de snorharen
Snorren heb je in alle soorten en maten. Ook bij de snor geldt, bepaal welke stijl je wilt hebben en hoe lang je hem wilt hebben.

Begin net zoals bij de baard met het naar beneden kammen van de snor, zodat alle snorharen recht zitten.

De snor is uniek onderdeel van de baard omdat het op verschillende plekken verschillende lengtes heeft. Het is daarom erg belangrijk dat je niet je trimmer gebruikt voor je snor, maar een baardschaar. Het voordeel van een baardschaar in tegenstelling tot een trimmer is dat je niet flink kan uitschieten en een halve snor eraf kan halen. Knippen is veel gedetailleerder werk en gaat niet zo snel verkeerd. Knip voorzichtig! Houd goed in de gaten wat je knipt. En probeer niet te veel in één keer te doen.

snor-knippen-met-een-baardschaar

6. De laatste wilde haren
Je hebt nu je baard getrimd, strakke contouren gezet en de snor bijgeknipt.

Je bent bijna klaar! Kam voor de laatste keer je baardharen naar beneden. Wat je zult zien is dat er nog springende haren zijn die niet meegenomen zijn bij het trimmen. Pak je baardschaar erbij en knip deze weg. Knip ze natuurlijk niet helemaal weg, maar op lengte van de rest van je baardharen.

5. Na het trimmen

Na het trimmen hebben je baardharen en huid een flinke klap te verwerken. Het is daarom belangrijk om de baard en huid goed te verzorgen na de trim-sessie.

Direct na de trim-sessie kan je gebruik maken van After Shave Balsem. De After Shave Balsem verzacht en hydrateert de baard en onderliggende huid. Het zorgt ervoor dat je geen scheerirritaties zal ervaren na het scheren. Zorg hierbij er wel voor dat er geen stoffen inzitten waarvan jouw huid juist gaat irriteren.

Verder wordt het aanbevolen om dagelijks je baard te verzorgen met Baardolie en Baardbalesem. Beide producten zorgen ervoor dat je baard en huid gehydrateerd blijven en het voedt tegelijkertijd de baard. Met deze producten breng je ook de baard in model.
Succes met trimmen!

BEN JIJ DOOR DIT ARTIKEL GEÏNTERESSEERD GERAAKT IN DE BAARDVERZORGING PRODUCTEN VAN BAØRD?
BEKIJK DAN NU ONS GEHELE AANBOD !

 

Dit vind je misschien ook interessant

 

img

Succesvol toegevoegd aan de winkelwagen